Jongeren roken en drinken steeds minder

De afgelopen tien jaar hebben jongeren tussen 12 en 18 jaar minder alcohol, tabak, cannabis en andere illegale drugs gebruikt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging voor Alcohol en andere Drugsproblemen (VAD) bij duizenden jongeren uit het secundair onderwijs.

Het opvallendste resultaat in de studie is de daling van het aantal jongeren tussen 12 en 14 jaar dat ooit alcohol dronk. In 2000 ging het om 79 procent van de jongeren tegenover nog maar 56 procent vorig jaar. Ondanks de positieve evolutie stelt VAD dat het aantal min 16-jarigen dat alcohol drinkt, veel te hoog blijft.

De vereniging stelt ook een verontrustende tendens vast over gebruik van alcohol bij jongeren van 17 à 18 jaar. Ongeveer een op de vijf jongeren geeft toe dat ze alcohol drinken louter om dronken te worden. Vooral bij jongens speelt dat fenomeen zich af.

Ook werd er gepeild naar het gebruik van tabak en drugs bij de jongeren. Voor de leeftijdscategorie tussen 12 en 14 jaar zijn er  op dit moment 11 procent minder rokers dan tien jaar geleden. Die daling zette zich vooral voort in de periode tussen 2000 en 2004. De laatste jaren blijft het cijfer hangen rond 24 procent. Een gelijkaardige evolutie speelt zich af voor het gebruik van cannabis.

Andere illegale drugs zijn minder bekend bij leerlingen van het secundair onderwijs. Dat cijfer ligt al jaren rond de 3 procent en speelt zich voornamelijk af bij iets oudere jongeren in het beroepsonderwijs.