Open VLD pikt oranje-rode kritiek niet

Open VLD verwijt andere partijen "angstpolitiek en populisme". Die uithaal komt er nadat de SP.A en CD&V gisteren in Terzake op Canvas het besparingsplan van Open VLD hadden afgewezen.

De Vlaamse liberalen en democraten wijzen de kritiek van SP.A en CD&V op hun besparingsplannen af als "angstpolitiek". In Terzake hadden Johan Vande Lanotte (SP.A) en premier Yves Leterme (CD&V)) gisteren kritiek geuit op die plannen.

Vande Lanotte had toen gezegd dat het liberale besparingsvoorstel zou leiden tot een inkrimping van het Vlaamse onderwijspersoneel met 20% of met een weddedaling van 20% voor hen.

"Een populisme dat zijn gelijke niet kent", reageert Gwendolyn Rutten (Open VLD),  lijsttrekkter voor de Kamer in Leuven. Ze merkt ook op dat uitgerekend SP.A-minister Pascal Smet voor 142 miljoen euro wil besparen in het Vlaamse onderwijs.

Ontslagnemend minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) zegt dat CD&V weliswaar een besparingsplan heeft voorgesteld, maar kan zich daar niet in vinden. Volgens hem:gaat het om gemakkelijkheidsoplossingen met een vrijblijvende cijfermatige invulling. Dat zal de factuur doorschuiven naar de gezinnen en de werkende mensen, aldus Vanhengel.

In een dubbelinterview met Ecolovoorzitter Jean-Michel Javaux in De Standaard zegt De Croo dat de PS de meest conservatieve partij van West-Europa is. "Jullie steken die partij een kruk onder de arm door er een regering mee te vormen", zegt De Croo. "Daardoor is een partij die in die land zoveel geblokkeerd heeft, zich nu opnieuw aan het warmfietsen", haalt hij uit.

lees ook