Snel duidelijkheid over Duitse steun aan Opel

De eindbeslissing over Duitse staatssteun voor Opel zal ten laatste volgende week vallen. Dat heeft Bondsminister van Economie Rainer Brüderle (FDP) gezegd. Hij ontkent dat het advies van de experten negatief is.

Nu vrijdag is er de beslissende samenkomst van een comité met topambtenaren om over de gevraagde miljardenwaarborg te beraadslagen. De stuurraad, die het ministerie van Economie bijkomend adviseert over aanvragen om staatshulp, heeft volgens Brüderle een zeer kritisch advies afgeleverd. Hij ontkent wel dat het advies volledig negatief is.

In het kader van de herstructurering van Opel rekent de GM-dochter op een Duitse borgstelling van 1,1 miljard euro vanwege de federale staat en de deelstaten.

Zonder die Duitse staatssteun vreest Rainer Einenkel, voorzitter van de bedrijfsraad van Opel in Bochum, voor de sluiting van drie van de vier Duitse Opel-fabrieken. "Zonder dat geld zijn Bochum, Eisenach en Kaiserslautern acuut bedreigd", aldus Einenkel.

"Er bestaat een financieel plan voor de Europese fabrieken dat 3,7 miljard euro omvat. Als een deel van die fondsen er niet komt, moeten de plannen mogelijk hertekend worden. Dan zullen landen die geld geven, daar voordeel uit halen", meent Einenkel.