Twee Belgen hulpkonvooi Gaza lichtgewond

Twee van de vijf Belgen die deelnamen aan het scheepskonvooi naar Gaza zijn lichtgewond geraakt. Dat meldt Buitenlandse Zaken. Vier van hen zitten in een Israëlische gevangenis, de vijfde is al teruggekeerd naar België.

De vier Belgische vrouwen die in Israël in de gevangenis zitten, hebben vandaag bezoek gekregen van de Belgische consul.

Volgens Ouvry  is een van de vrouwen geraakt door een Israëlische rubberen kogel, maar vallen de gevolgen daarvan mee. "De vier maken het gezien de omstandigheden vrij goed. Ze zijn heel moe en erg onder de indruk, ze hebben heel wat meegemaakt", zegt Ouvry.

"We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat ze zo snel mogelijk naar België kunnen terugkeren. In afwachting kunnen ze met hun ouders telefoneren, onder controle van de Israëli's", aldus nog Ouvry.

Cameraman terug in België

De vijfde Belg die mee was met het konvooi, was een cameraman van Libanese afkomst die voor Al Jazeera werkte. Hij is intussen terug in België en heeft bij Buitenlandse Zaken zijn verhaal van de feiten gegeven.

De man zat op een Griekse boot, dus niet diegene waarop de doden zijn gevallen. Ook deze boot werd met veel wapengekletter geënterd door Israëlische soldaten. Toen hij zijn camera niet wilde afgeven, kreeg de man drie stoten met een elektrisch pistool, waarna zijn camera op de grond viel en de soldaten het apparaat kapot stampten. Bij de schermutselingen brak de cameraman zijn arm.

Hij werd gearresteerd en ondervraagd, maar men wilde niet geloven dat hij een cameraman was. Op de Israëlische beschuldigingen dat de activisten de soldaten hebben aangevallen, zegt de cameraman dat ze zich verdedigd hebben, maar op het schip waar hij zich bevond waren in ieder geval geen wapens aan boord. Zelfs het bestek was van plastic, om de Israeëli's vooral geen voorwendsel te geven om geweld te gebruiken.

Familie ontvangen door minister Vanackere

Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) noemde gisteren de raid van Israël "disproportioneel". "Dat er geweld gebruikt is, is betreurenswaardig", zegt hij. "De toegang tot de Gazastrook zou vrij moeten zijn."

De familie van Kenza Isnasni en Fatima El Mourabiti, twee van de vier Belgen die momenteel vastzitten in Israël werden vanmorgen ontvangen door de minister. Hij heeft de families op het hart gedrukt dat hij al het mogelijke zal doen om de Belgen zo snel als mogelijk terug naar België te krijgen.

Vier Turken bij doden

Volgens Israël zijn er bij de bestorming van het hulpkonvooi negen doden gevallen. Turkije zegt dat daar zeker vier Turken bij zijn. Van de vijf andere slachtoffers is de nationaliteit nog onduidelijk.

Intussen is er vanuit Italië al een nieuwe boot met hulp vertrokken naar Gaza. Dat zegt de beweging Free Gaza die ook het vorige konvooi had gestuurd.