WAT MOET DAT KOSTEN?

Dat Tom Maes (Open VLD) zijn affiches van de vorige verkiezingen hergebruikt is niet toevallig want campagne voeren kost wel wat.

Het Centrum voor Politicologie van de KUL berekende dat de gemiddelde campagne van een kandidaat op de Senaatslijst ongeveer 10.000 euro kost. Kandidaat-Kamerleden moeten er zo’n 6.000 euro tegenaan gooien. Ongeveer één derde daarvan wordt door de kandidaten zelf opgehoest, al verschilt dat wel van partij tot partij. SP.A en Vlaams Belang zijn daarin het gulst. Als je weet dat een parlementslid 5.000 euro netto per maand verdient, valt dat nog wel mee.

Maar da’s nog niet alles, want naast de kandidaten voeren ook de partijen campagne. Elke partij mag maximaal 1 miljoen euro per verkiezingscampagne uitgeven. In totaal kost de campagne van een partij én al haar kandidaten gemiddeld rond de 3 miljoen euro.

lees ook