"Als het tegenvalt, ben ik misschien weg"

Jean-Marie Dedecker noemt zijn vertrek uit de politiek voorbarig, maar hij wil wel zijn conclusies trekken als Lijst Dedecker de kiesdrempel niet haalt. Na de verkiezingen krijgt zijn partij in elk geval een nieuwe naam.

In een interview met Knack zegt Jean-Marie Dedecker dat hij zal opstappen als zijn partij een slecht resultaat haalt bij de verkiezingen. "Ik ben een superdemocraat. Als mijn partij de kiesdrempel niet haalt, dan zal ik mijn conclusies trekken. Maar de partij blijft in elk geval bestaan, wij zijn ook actief op het Vlaamse niveau", zegt Dedecker in De ochtend op Radio 1.

"Overigens ben ik ervan overtuigd dat wij de kiesdrempel wel halen. Lijst Dedecker is mijn kind. Het is nog een peuter, maar ik hoop dat de partij volwassen zal worden", zegt Dedecker.

Na de verkiezingen houdt Lijst Dedecker op te bestaan. De partij zal een nieuwe naam krijgen. Dedecker had al eens aangekondigd dat de naam van LDD zou wijzigen na de verkiezingen van 2007, maar nu is het menens.

Dedecker sneert ook naar de voorzitter van zijn vorige partij, Alexander De Croo (Open VLD). "Ik hoor hem nu roepen dat hij wil besparen wat ze zelf elf jaar over de balk hebben gegooid. Hij daagt de andere partijen uit om hun plannen op tafel te leggen, maar dat heb ik al veel eerder gedaan." Dedecker ziet dat andere partijen zijn ideeën overnemen, en ziet Lijst Dedecker vooral als een zweeppartij.

LDD wil vooral besparen door het aantal ambtenaren in te perken, door de Senaat en de provincies af te schaffen. "Het brugpensioen moet uitdoven, daar mogen geen nieuwe mensen meer bij komen in dat systeem. Zo bespaar je 350 tot 500 miljoen euro. Verder moeten we ophouden met de armoede te importeren. Migratie kost ons land 8 miljard euro per jaar", beweert Dedecker.

"Palestijnse kwestie is geen splijtzwam"

Volgens Dedecker is de periode van gerommel binnen zijn partij voorbij. De kritiek van Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen noemt hij geen "splijtzwam". Verstrepen is het niet eens met het standpunt van Dedecker, die Israël hard aanvalt. "Hamaspraat", zegt Verstrepen daarover.

"Mensen moeten iedere dag hun Facebook en hun Twitter vullen. Verstrepen moet zijn stemmen in Antwerpen halen, een stad waar 30.000 Joden wonen. Ik begrijp dat hij een ander standpunt laat horen, maar de Palestijnse kwestie is geen splijtpunt in onze partij", besluit Dedecker.

lees ook