"De zevende dag" beboet voor productplaatsing

"De zevende dag" moet een boete van 5.000 euro betalen door een reportage over brasserie Kwint op 6 december 2009. Volgens de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) overtrad het programma de wetten rond productplaatsing.

In de culinaire rubriek bracht journalist Alain Coninx een bezoekje aan een nieuwe brasserie op de Kunstberg in Brussel. Volgens de VRM was de reportage echter een publireportage. "De commentaar op de brasserie was unaniem lovend (...) iedere vorm van kritische beoordeling ontbrak",  klinkt het. "De reportage vormde een rechtstreekse aansporing tot een bezoek."

Volgens de programmamakers was de reportage gewoon een redactioneel item dat paste in de wekelijkse culinaire rubriek. "De VRT werd er niet voor betaald. Zowel de ligging als de locatie en de goede prijs-kwaliteitsverhouding maakten de opening interessant voor het publiek. Het doel was dus niet een bepaalde zaak promoten, maar wel het publiek informeren." De VRT gaat in beroep tegen de beslissing van de VRM.

"De zevende dag" kreeg enkele weken geleden ook al een boete voor een bijdrage over het lingeriemerk Marie Jo-Intense in diezelfde aflevering.