"Israël moet blokkade van Gaza opheffen"

Israël moet zo snel mogelijk de blokkade van de Palestijnse Gazastrook opheffen. Dat zegt de nieuwe Britse premier David Cameron. En er komt een onafhankelijk onderzoek naar de Israëlische raid op het konvooi met hulpgoederen voor Gaza.

Cameron zegt ook dat de Israëlische aanval op de pro-Palestijnse vloot met hulpgoederen volstrekt onaanvaardbaar was. Op de boten waren er ruim 40 Britse opvarenden. Mogelijk komen die Britten vandaag nog naar huis.

Volgens Cameron versterkt de actie van Israël de greep van Hamas op de bevolking van de Gazastrook. De uitspraken van de conservatieve Britse premier over Israel zijn ongewoon scherp.

Onafhankelijke commissie

Een internationale onafhankelijke commissie gaat de Israëlische aanval onderzoeken tegen de vloot met hulpgoederen. Dat heeft de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties beslist.

Eerder had de VN-Veiligheidsraad ook aangedrongen op een onderzoek, maar daar werd in het midden gelaten wie het onderzoek moest uitvoeren. De Verenigde Staten stelden toen dat ook Israël in staat was om het onderzoek uit te voeren.

Bij de militaire actie kwamen 9 opvarenden om het leven en er vielen tientallen gewonden. In de Mensenrechtenraad van de VN waren er 3 tegenstemmen, ondermeer van de VS; Frankrijk en Groot-Brittannië onthielden zich. De Palestijnse vertegenwoordiger bij de VN, samen met die van Soedan en Pakistan, had de Mensenrechtenraad samengeroepen.

"Oppakken journalisten onaanvaardbaar"

De vereniging voor de verdediging van de persvrijheid IPI (International Press Institute) noemt het onaanvaardbaar dat Israël een 30-tal journalisten heeft opgepakt bij de aanval op een hulpkonvooi voor Gaza en hen heeft vastgehouden. Israël heeft ook hun materiaal geconfisqueerd en hen in afzondering gehouden.

IPI noemt dat onaanvaardbaar voor een land dat beweert de persvrijheid te respecteren. "Het meest verontrustend aspect is misschien wel het signaal dat Israël geeft aan alle repressieve landen ter wereld", zei de directeur van het IPI, David Dadge. "Door haar acties zegt de Israëlische regering eenvoudigweg dat het aanvaardbaar is om de communicatiemiddelen van journalisten te verstoren, om hun opnamen en hun materiaal in beslag te nemen en hen aan te houden en vast te houden tegen hun wil".

De organisatie zegt ook dat Israël zijn geloofwaardigheid ondermijnt door de journalisten monddood te maken en hun opnames aan te slaan. "Zo ondermijnt Israël zijn eigen verklaringen en maakt het alternatieve verklaringen geloofwaardig".