"Staatshervorming, dan 15 jaar wapenstilstand"

Volgens Charles Michel (MR) is zijn partij bereid om een grondige staatshervorming door te voeren, op voorwaarde dat er daarna een lange periode van communautaire rust komt. Dat zegt Michel, lijsttrekker van de Kamerlijst in Waals-Brabant, in een interview met De Morgen. Michel haalt ook uit naar de N-VA.

"We moeten na de verkiezingen tot een omvangrijke staatshervorming komen. De problemen met Brussel en met de kieskring BHV moeten opgelost raken en de bevoegdheidspaketten van de regio's en de federale regering moeten coherenter worden. Daar zijn alle Franstalige partijen het over eens", zegt Michel.

"Maar daarna moeten alle partijen zich ertoe engageren dat er voor minstens vijftien jaar rust komt in het Belgische huis", zegt de ontslagnemende minister van Ontwikkelingssamenwerking. "Het is onmogelijk om de concrete problemen van de mensen op te lossen als er permanente betwistingen ontstaan over de interne organisatie van dit land."

"Ik wil niet met deadlines gooien, maar na de verkiezingen moeten we alles in het werk stellen om in enkele maanden een communautair akkoord te sluiten", zegt Michel. Dat is in tegenstelling met wat FDF-voorzitter en kartelpartner Olivier Maingain zegt, die geen vaart wil zetten achter een staatshervorming. "Maingain is een van de 23 parlementsleden die de MR telt. Als we weer maanden gaan onderhandelen, riskeren we opnieuw een politieke blokkage", aldus Michel.

"Bart De Wever is een onrealistische dromer"

Michel spreekt geen expliciet veto uit tegen een coalitie met de N-VA van Bart De Wever, maar uit toch zijn twijfels. "Als N-VA de toon blijft bepalen in Vlaanderen, is een akkoord onmogelijk. Bart De Wever is een zeer gevaarlijk man."

"De Vlamingen moeten inzien dat separatisme op economisch en politiek vlak zelfmoord betekent voor Vlaanderen", gaat Michel verder. "Zonder Brussel en zonder België gaat Vlaanderen gewoon kapot. Politici die op korte tijd zeer bekend en zeer populair worden, zijn vaak erg gevaarlijk voor hun volk. Die man is een onrealistische, naïeve dromer."

lees ook