Geen taxussnoeisel voor "Kom op tegen Kanker"

Dit jaar wordt er geen snoeisel van taxushagen opgehaald ten voordele van "Kom op tegen Kanker". De firma Van Hulle uit Maldegem, die instaat voor de inzameling, geraakt niet uit de kosten. Hierdoor loopt de organisatie 150.000 euro mis.

Elk jaar in juni organiseert Kom op tegen Kanker (KOTK) een inzamelactie van taxusafval onder de slogan "Vergroot de hoop". In taxus zit taxol, een chemische stof die de celdeling remt. Bovendien wordt taxol gebruikt voor de productie van medicijnen tegen kanker.

De ophaalfirma Van Hulle Boomkwekerijen sloot 2 jaar geleden een exclusiviteitscontract voor 6 jaar af met KOTK. In het contract staat dat het bedrijf elk jaar het ingeleverde taxusafval in de Vlaamse containerparken moet ophalen. De firma mag de taxus verkopen aan de farmaceutische industrie, op voorwaarde dat het 30 euro per opgehaalde kubieke meter geeft aan KOTK.

Maar die actie gaat dit jaar niet door. Eind april zou zaakvoerder Bart Van Hulle aan KOTK hebben laten weten dat zijn firma niet meer uit de kosten geraakt. Hierdoor laat hij de inzamelactie van taxussnoeisel een jaartje links liggen.

KOTK en ophaalfirma beschuldigen elkaar

Bij KOTK betreuren ze de hele zaak, maar ze benadrukken bij monde van directeur Leo Leys dat de actie werd stopgezet door economische perikelen bij de inzamelfirma. "Firma Van Hulle beweert dat de ophaling dit jaar economisch niet rendabel is en laat ons daarom in de steek. We hebben geprobeerd om de firma te overtuigen om de actie toch te laten plaatsvinden, maar zonder succes. Dit is heel erg jammer, want veel intercommunales en gemeenten hadden hun medewerking al toegezegd."

Een heel andere teneur klinkt bij raadsvrouw Nathalie van Ginderachter van firma Van Hulle. "Indien de overeenkomst dit jaar niet wordt uitgevoerd, dan is dat enkel te wijten aan de houding van KOTK. We hebben nooit beweerd dat we het contract niet wilden uitvoeren. De exclusiviteit die KOTK ons voorlegde, werd niet gerespecteerd. We hebben herhaaldelijk gevraagd om een einde te maken aan de samenwerking met andere bedrijven, maar ze weigerden keer op keer. Het is KOTK die het contract eenzijdig heeft verbroken", aldus raadsvrouw van Ginderachter.