Graspop Metal Meeting zet 15 kaarsjes op de taart

Het eerste grote Belgische zomerfestival is Graspop Metal Meeting. Een opkomst van ruim 130.000 toeschouwers in 2009 bewijst dat heavy metal meer dan ooit leeft. Dit jaar viert het festival zijn 15e verjaardag.

Het eerste Graspopfestival vond plaats in 1986 en was voornamelijk een plaatselijk popgebeuren met veel lokale acts. Het concept "familiefestival" stond centraal. Toen in 1995 het publiek massaal zijn kat stuurde ondanks topacts als Joe Cocker en Simple Minds, moest er iets veranderen. Organisator Peter Van Geel bundelde de krachten met Bob "Biebob" Schoenmaekers en het evenement werd omgedoopt tot Graspop Metal Meeting.

De eerste editie op 30 juni 1996 was meteen een schot in de roos. Meer dan 10.000 toeschouwers kwamen genieten van 15 bands op twee podia. Iron Maiden sloot af op het hoofdpodium en Type'o Negative, de groep van de onlangs overleden Peter Steele, zorgde voor het orgelpunt in de Marquee. Dit jaar treden vier groepen aan die op de eerste editie ook aanwezig waren namelijk Channel Zero, Sick of It All, Fear Factory en Slayer (foto).

Op Graspop komt nagenoeg elk metal- en rocksubgenre aan bod en de affiche biedt een mix van meerdere generaties stevige muziek. Daardoor worden zowel jonge als minder jonge metalheads op hun wenken bediend.

Walls of death en circle pits

Toeschouwers die van ‘s morgens vroeg overmatig hun alcoholische dorst lessen en rond de middag hun roes beginnen uitslapen waardoor ze geen enkele groep zien, vindt je nagenoeg op elk festival. Voor de betere  “wall of death” en “circle pit” moet u echter op Graspop zijn. Bij een wall of death splitst het publiek zich op in twee kampen. Op een gegeven moment lopen de twee kanten naar elkaar toe en lijkt het meer op een veldslag dan op een gezellige danspartij. Tijdens een circle pit vormt het publiek grote draaikolken door in polonaisestijl achter elkaar rondjes te lopen. Beide fenomenen zijn indrukwekkend van dichtbij maar uiterst sensationeel bekeken vanuit de hoogte.

Het weer durft ook al eens extreem te zijn tijdens het festival. Terwijl de festivalgangers vorig jaar nog uit hun vel gebakken werden van de hitte, viel er de afgelopen 15 jaar ook wel eens een stortvloed uit de hemel.

Het Kempense Dessel zal weer drie dagen lang daveren op zijn grondvesten. Het festival wordt vrijdagmiddag op gang geschoten door het Belgische Oceans Of Sadness. Het slotakkoord wordt zondag gespeeld door Kiss.

De affiche van 2010

In totaal zullen 74 groepen het beste van zichzelf geven van 25 tot en met 27 juni.

vrijdag 25 juni
mainstage: Revamp, Billy Talent, Slayer, Stone Temple Pilots, Motorhead en Aerosmith
marquee I: Ghost Brigade, Krypteria, Anathema, Therion, Tarja, My Dying Bride
marquee II: Raven, Anvil, The Poodles, Udo, Doro, Saxon
metal dome: Oceans of Sadness, Bleeding Through, The Devils Blood, Devin Townsend, Sepultura, Nile

zaterdag 26 juni
mainstage: Killing Machine, Sabaton, Bullet for My Valentine, Carcass, Slash, Channel Zero, Soulfly
marquee I: Hail of Bullets, Dark Funeral, Cannibal Corpse, Obituary, Paradise Lost, Immortal
marquee II: Sylosis, Death by Stereo, Walls of Jericho, Fear Factory, Sick of It All, Airbourne
metal dome: Iron Mask, Dear Superstar, Spol Engine, 3 Inches of Blood, Tankard, Eluveitie

zondag 27 juni
mainstage: Atreyu, Evergrey, Exodus, Jon Oliva's Pain, Killswitch Engage, Hatebreed, Kiss
marquee I: Necorophobic, Katatonia, Alestorm, Behemoth, Bloodbath, Amon Amarth
marquee II: Job for a Cowboy, Mucky Pup, As I Lay Dying, A Day to Remember, Unearth, Devil Driver
metal dome: Between the Buried and Me, Deadlock, The Faceless, 36 Crazyfists, Korpiklaani, Finntroll