Griekenland privatiseert overheidsbedrijven

Om de crisis het hoofd te kunnen bieden, gaat de Griekse regering een aantal overheidsbedrijven gedeeltelijk privatiseren. De privatiseringen zijn opgelegd door het IMF en door de Europese landen die het noodlijdende Griekenland geld hebben geleend.

Een aantal spoorverbindingen zijn verlieslatend en zullen worden verkocht. Maar ook nutsbedrijven als watermaatschappijen en de post komen gedeeltelijk in privéhanden.

Zo wil de regering "zeer binnenkort" 49 procent van Trainose verkopen, het transportfiliaal van de openbare spoormaatschappij OSE, 10 procent van het belang in de watermaatschappij van Athene (Eydap) en 23 procent van die van Thessaloniki (Eyath). Daarnaast zal volgens minister van Financiën Giorgos Papaconstantinou (foto) ook 39 procent van de Griekse post (Elta) verkocht worden.

Papaconstantinou kondigde het privatiseringsprogramma, dat verspreid wordt over drie jaar, gisteren aan. Hij stelde dat het programma jaarlijks ongeveer een miljard euro zou moeten opleveren.