Groen! en Ecolo nemen samen de trein

Groen! en Ecolo hebben een gezamenlijk charter voorgesteld voor een duurzamere economie. Ze stellen dat tienpuntenplan voor tijdens een treintocht langs de belangrijkste Belgische stations.

De groene partijen aan beide zijden van de taalgrens pleiten onder meer voor energiebesparingen in overheidsgebouwen en voor een lagere CO2-uitstoot in de industrie. Ze streven er ook naar dat meer mensen gebruik zouden maken van het openbaar vervoer.

"De trein is heel belangrijk voor ons", zegt Stefaan Van Hecke, die de Kamerlijst in Oost-Vlaanderen trekt. "Mobiliteit is een heel belangrijk onderdeel van een duurzame economie. Er moet veel meer geïnvesteerd worden in het spoor." Van Hecke heeft problemen met grote parkeerterreinen in de buurt van grote station, zoals in Gent. Die lokken veel mensen met de auto, van 10 tot 15 kilometer ver, zegt hij. Lokale en regionale stations heropenen is volgens hem een beter alternatief. 

Beide partijen herhalen dat ze deel willen uitmaken van de volgende regering. "Liefst samen met Groen!, maar wij stellen geen veto tegen bijvoorbeeld N-VA", herhaalt Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux (grote foto).

Groen!-voorzitter Wouter Van Besien (kleine foto) vindt een olijfboomcoalitie "analytisch gezien het meest interessant voor Groen!." Ook hij zou graag in een regering stappen. "Als we niet winnen, stappen we niet in een regering, maar als we vooruitgang boeken, dan willen we graag mee regeren", zegt Van Besien.

"Wij zijn klaar", zegt Javaux. "De groene antwoorden zijn overal in de wereld omdat de economie nu voor een muur staat. Het is belangrijk om andere oplossingen te brengen.

Javaux toont zich voorstander van parallelle gesprekken over de vorming van een regering en over de staatshervorming en BHV. Dat moet volgens hem heel snel gebeuren, "niet in 48 uur, maar ook niet in 2 of 3 jaar". "Een deadline zetten is een slechte onderhandelingstechniek", voegt Van Besien daaraan toe.

lees ook