Investeerders kiezen voor Waals Gewest

Het Waalse Gewest haalt Vlaanderen in als het gaat om het binnenhalen van buitenlandse investeerders. Dat blijkt uit de jaarlijkse barometer van consultancybedrijf Ernst & Young. Brussel en Vlaanderen halen het slechtste resultaat in zeven jaar.

Wat een onderzoek van IBM vorige week al aangaf, wordt nu bevestigd door Ernst & Young: Wallonië maakt een forse inhaalbeweging. Vijf jaar geleden haalde het Waalse Gewest maar een derde van wat Vlaanderen aantrok aan buitenlandse investeringen, nu is dat al bijna evenveel. Vooral Nijvel en omgeving zijn in trek. Brussel gaat dan weer achteruit.

Door de goede prestatie van Wallonië houdt België stand in de rangschikking van meest aantrekkelijke landen. "In vergelijking met 2008 is het aantal investeringen in België gestegen van 142 naar 146 en het blijkt dat toch wel de levenskwaliteit en de telecommunicatie-infrastructuur in ons land als positieve kenmerken onthaald worden", zegt Christophe Ballegeer van Ernst & Young.

De grootste investeerder blijft de Verenigde Staten, gevolgd door onze buurlanden en het Verenigd Koninkrijk.

Ernst & Young waarschuwt de volgende regering dat ze niet mag raken aan de notionele intrestaftrek.