Is een openingsdans nog wel hip?

Naast het jawoord, voor een meesnotterend publiek, moet vaak de openingsdans le moment suprême worden voor een pas getrouwd koppel. Toch besteedt het trouwende paar nog nauwelijks aandacht aan de keuze van hun lied. Het hoort er nu eenmaal bij, maar meer moet het blijkbaar niet zijn.

Studente Julie Vanbelle verdedigde gisteren aan de KULeuven haar eindwerk over openingsdansen op huwelijksfeesten. Dat deed ze vooraf ook al bij radiozender MNM.

“Mijn interesse werd vooral gevoed door de vraag waarom men voor openingsdansen blijft kiezen. En wat blijkt? Het meest voorkomende antwoord is de traditie. In de zin van ‘ik kan niet trouwen zonder een openingsdans’. Bovendien is het de perfecte manier om het feest op gang te trekken. Want daarna is er de mogelijkheid om te vermenigvuldigen, ook al is dat zo oud als de straat.”, aldus Vanbelle.

Inleven in de tekst

Volgens de studente uit Korbeek-Lo wordt er niet veel tijd gestoken in de keuze van het liedje: “Soms ligt de keuze voor de hand, omdat het koppel het nummer associeert met een mooie herinnering of met een concert. Maar het kan ook dat ze de keuze overlaten aan vrienden of familie. De trouwers trekken zich dus zelf niets aan van het lied. Meestal vinden zij andere zaken, zoals de uitnodigingen of het eten, veel belangrijker.”

Vanbelle merkte wel een verschil tussen mannen en vrouwen over de uiteindelijke keuze. “Vrouwen besteden veel belang aan de tekst van het lied. Ze zoeken naar een verband met hun eigen relatie en leven zich in in de tekst. Vrouwen zijn nu eenmaal romantische zielen. Mannen zijn sneller tevreden: dat liedje klinkt leuk, met een leuke melodie. Meer moet dat voor hen niet zijn.”, zegt de studente nog.

Uit een kleine poll die Vanbelle had opgezet bleek dat “They stood up for love” van de groep Live de populairste openingsdans van dit moment is.

lees ook