LDD wil radicale ommezwaai in het asielbeleid

Lijst Dedecker (LDD) heeft een vijfstappenplan voorgesteld om het asielbeleid op "een kordate en eerlijke manier" aan te pakken. "België is een aantrekkingspool geworden. Als het asielbeleid niet verandert, dan is er over vijf jaar een nieuwe algemene regularisatie nodig om de toestand onder controle te krijgen", luidt het.

Met een resem voorbeelden staafde LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker op een persconferentie zijn uitgangspunt dat het asielbeleid wordt misbruikt om aan migratie te doen en dat zo onze welvaart onder druk komt te staan.

"31,7 procent van de Marokkanen in België heeft geen werk. Als je uit Turkije komt, heb je na 1 dag al recht op een uitkering, terwijl een zelfstandige die failliet gaat honderden dagen moet wachten. Zestig procent van de gevangenisbevolking is allochtoon."

Volgens voorzitter Jean-Marie Dedecker moeten we de kraan dichtdraaien aan de basis. "We moeten niet opnieuw komen tot een nieuwe regularisatieprocedure. We hebben onlangs opnieuw 20.000 mensen geregulariseerd. Men weet op voorhand dat een derde van hen voor de rest van zijn leven in de bijstand terechtkomt."

"Bestaande wetten toepassen"

Voor een beter asielbeleid zijn geen grote wetswijzigingen nodig, met het toepassen van de bestaande wetten schieten we al een eind op, zei BHV-lijsttrekker Piet Deslé.

Deslé verwijst hierbij vooral naar het terugkeerbeleid. "Een terugkeerbeleid wil zeggen dat het ook effectief gebeurt. Dat de mensen op een vliegtuig worden gezet en naar hun thuisland worden teruggebracht." LDD wil onder meer vluchten ter beschikking stellen van de Dienst Vreemdelingenzaken, zodat die voor repatriëringen niet meer afhankelijk is van privé-luchtvaartmaatschappijen en Defensie.

LDD wil ook de toegang tot de asielprocedure inperken, de pro- Deoprocedures beknotten, uitgeprocedeerde asielzoekers onmiddellijk en definitief het land uitzetten en zowel de vrijwillige als gedwongen terugkeer uitbouwen.

lees ook