Marianne Thyssen zet de puntjes op de "i"

CD&V-Senaatslijsttrekster Marianne Thyssen heeft in De ochtend de puntjes op de "i" gezet. Binnen haar partij is er maar één boegbeeld en één kandidaat-premier: zijzelf. Thyssen probeerde haar imago van bescheiden kandidate van zich af te schudden en sprak duidelijke taal.

“Wat is er gaande bij CD&V?”, vragen enkele kranten zich vanochtend af. Zo bleek gisteravond in Terzake en Phara dat de kopstukken Pieter De Crem en Kris Peeters het partijprogramma onvoldoende kenden. Bovendien was er, na een interview met Yves Leterme in De Tijd, ook weer enige verwarring over de vraag wie de kandidaat-premier van de partij is.

In De ochtend zette boegbeeld Marianne Thyssen de puntjes op de “i”. “Yves Leterme heeft de beslissing genomen om mij als boegbeeld naar voren te schuiven. Laat dit dus duidelijk zijn: als de positie van eerste minister naar ons toe zou komen, ben ik kandidaat om dat op mij te nemen. Dat is voor ons de definitie van een boegbeeld.”

Waarom geeft Leterme dan geen duidelijk antwoord op deze vraag? “Ik weet wat ik afgesproken heb met de mensen in mijn partij, ook met Yves. In mijn hoofd bestaat hierover geen enkele twijfel. Als u het nog eens duidelijk van Leterme wil horen, zou ik zeggen: ‘bel hem eens op, al zit hij nu in het buitenland, en hij zal dat zelf heel duidelijk verklaren’.”

Thyssen heeft het imago van een erg bescheiden kandidate. Enkele dagen geleden verklaarde ze dat ze het “op zijn vrouwtjes” aanpakt. Thyssen staat nog altijd achter die uitspraak. “Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Het is toch geweten dat vrouwen minder haantjesgedrag vertonen dan mannen. Maar wees gerust, ik zal mijn verantwoordelijkheid opnemen, als ze zich aandient.”

Het CD&V-kopstuk ergerde zich ook aan de uitspraken van CDH-voorzitster Joëlle Milquet. Die pleitte vandaag in La Libre Belgique opnieuw voor een corridor tussen Brussel en Wallonië. Niet mis te verstane taal dus.

“Als ik dit lees, denk ik: dit is geen goed goed signaal. Men grijpt terug naar de hardste standpunten die men ooit heeft ingenomen. Laat dit duidelijk zijn: voor ons liggen de taalgrens en de grenzen van de taalgebieden vast. Ik beschouw dit nu als verkiezingspraat en ik hoop dat we na de verkiezingen als grote mensen aan tafel kunnen zitten om de problemen van dit land op te lossen.”

lees ook