Meeste activisten zijn op weg naar huis

Vanuit Israël zijn verschillende vliegtuigen onderweg naar de Turkse stad Istanbul met de meeste actievoerders van het konvooi met hulpgoederen voor Gaza. Ook 4 Belgische vrouwen, 2 Vlaamse en 2 Franstalige Brusselse, zijn op een vliegtuig gezet.

Dat vliegtuig is echter later opgestegen, rond 23.30 uur.

Israël is dus begonnen met het uitwijzen van de buitenlandse pro-Palestijnse activisten. Ze werden maandag gearresteerd bij de bestorming van een scheepskonvooi waarbij 9 doden vielen en tientallen gewonden.

Nadat de Israëlische regering gisteravond had aangekondigd alle vastzittende actievoerders te zullen vrijlaten, zijn sinds vanmorgen steeds meer gevangenen het land uitgezet.

Vanmorgen waren ook de vier Belgische actievoerders die nog vast zaten in een Israëlische cel, uit de gevangenis gehaald.

De Belgische consul heeft hen vanmorgen bezocht, en hij bleef daarna stand-by op de luchthaven.

De vader van een van de actievoerders had zijn dochter vanmorgen kort aan de lijn. Maar veel informatie kreeg Mark Neefs nog niet. "Het gesprek verliep heel kort en bijzonder zenuwachtig zowel van Inge haar kant als van mijn kant", zegt vader Neefs.

Het gesprek moest overigens in het Engels verlopen. "Ik mocht vragen stellen in het Nederlands, maar Inge antwoordde in het Engels. Ik vermoed dat haar antwoorden gescreend werden, want er stond iemand naast haar die mee het gesprek volgde", besluit vader Neefs.

Opnieuw schip onderweg naar Gaza

Intussen is alweer een nieuw schip met hulpgoederen op weg naar Gaza. Aan boord is ook de Ierse Nobelprijswinnares voor de Vrede, Mairead Maguire.

Voor de Amerikaanse regering blijft het incident met de bestormde boot een moeilijke diplomatieke evenwichtsoefening, want zowel Turkije als Israël zijn bondgenoten. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton (foto) vraagt "voorzichtige en goed doordachte" antwoorden, maar benadrukt nog eens dat Israël het onderzoek zelf mag voeren. President Barack Obama probeerde dan weer de plooien glad te strijken in een telefoongesprek met de Turkse premier Tayyip Erdogan.