Nooit eerder zo veel faillissementen in mei

Vorige maand gingen 825 ondernemingen failliet, dat is een record voor de maand mei. De cijfers komen van het studiebureau Graydon. In vergelijking met mei vorig jaar gingen ruim 11 procent meer bedrijven failliet.

Het gaat steeds vaker om jonge, kleine en middelgrote ondernemingen. Maar ook dienstverlenende ondernemingen gaan steeds vaker over de kop. De horeca- en transportsector doet het iets beter dan vorig jaar, garagehouders gingen vaker failliet.

Volgens Graydon is er niet meteen beterschap in zicht en is er ook voor de komende maanden een stijging van het aantal faillissementen te verwachten. Opvallend veel jonge bedrijven gingen failliet. De eerste vijf maanden van 2010 was 39,29 procent van alle bedrijven die over de kop gingen jonger dan vijf jaar.

Het effect van de faillissementen is verschillend voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië. In Vlaanderen zijn er weliswaar meer faillissementen, maar eisen die minder jobs dan in Wallonië en Brussel. Binnen het Vlaams Gewest worden belangrijke stijgingen genoteerd in het aantal faillissementen in Oost-Vlaanderen, Limburg en Antwerpen, terwijl het aantal faillissementen in West-Vlaanderen en Brabant daalt.