Parket-generaal opent onderzoek tegen Londers

Het Brusselse parket-generaal gaat onderzoeken of de hoogste magistraat van het land, Cassatievoorzitter Ghislain Londers, zijn boekje te buiten is gegaan met zijn brief van eind 2008 aan toenmalig Kamervoorzitter Herman Van Rompuy. De bewuste brief veroorzaakte de val van de regering-Leterme I.

In zijn brief had Londers (foto) het over “mogelijk ontoelaatbare contacten tussen magistraten en kabinetsleden” in verband met de rechtszaak over de verkoop van Fortis aan het Franse BNP Paribas. In die rechtszaak pleitten de aandeelhouders van Fortis, onder leiding van advocaat Modrikamen, tegen de Belgische staat omdat ze over het hoofd gezien waren tijdens de beslissing over de verkoop. Na de verkoop crashte het aandeel Fortis.

Klacht geformuleerd tijdens verhoor

Het onderzoek naar Londers komt er nu na een klacht van rechter Christine Schurmans, die het tijdens de voorbereiding van het Foris-arrest niet eens was met haar 2 collega's. Ze heeft haar klacht geformuleerd tijdens een verhoor bij onderzoeksrechter Heimans. Volgens haar zou cassatievoorzitter Londers met zijn brief aan toenmalig parlementsvoorzitter Herman Van Rompuy zijn beroepsgeheim geschonden hebben.

Schurmans zelf wordt samen met een andere magistraat wellicht ook vervolgd voor schending van haar beroepsgeheim omdat ze via haar echtgenoot informatie doorgespeeld zou hebben aan Hans D’Hondt, de kabinetschef van Leterme.