Stammenraad Loya Jirga in Afghanistan opgeschort

De Loya Jirga, de belangrijke stammenraad die vandaag van start moest gaan in de Afghaanse hoofdstad Kaboel, is enkele uren na de start al opgeschort. Dat gebeurde nadat enkele raketten zijn afgevuurd.

Wie macht heeft in Afghanistan, is vandaag afgezakt naar het zwaar beveiligde Kaboel. Drie dagen lang wordt er in een grote tent  vergaderd over hoe het nu verder moet met het land en onder welke voorwaarden onderhandeld kan worden met de taliban.

De openingsstoespraak van president Hamid Karzai werd opgeschrikt door explosies en geweervuur. Er werden drie raketten afgevuurd op de tent waar de Loya Jirga was begonnen en een zelfmoordterrorist heeft zichzelf opgeblazen. De raketten landden op tientallen meters van de tent. Niemand raakte gewond.

Meteen na de aanslagen brak er een vuurgevecht uit. Volgens de regering zijn twee aanvallers gedood. De vergadering is nu opgeschort, het is nog niet duidelijk of ze nog zal worden hervàt. President Karzai heeft de meeting verlàten. De aanval is intussen ook opgeëist door de taliban.

De komende maanden zijn cruciaal voor Afghanistan. De coalitietroepen zetten immers een nooit gezien offensief in tegen de opstandelingen en na de zomer zijn er belangrijke parlementsverkiezingen.

Bijna iedereen is het erover eens dat er met de taliban gepraat zal moeten worden als men vrede wil bekomen. Ook miltairen beseffen dat al een tijdje, zegt de chef van de Belgische defensie, generaal Charles-Henri Delcourt. Vrouwen en mensenrechtenactivisten waarschuwen alvast dat de ondergrens om met de taliban te praten, hoog moet liggen.