Wablieftkrant blaast 25 kaarsjes uit

Wablieft, zowel een weekkrant als een Centrum voor Duidelijke Taal, bestaat 25 jaar. Wablieft startte in 1985 als een bundel teksten in duidelijke taal, maar groeide gaandeweg uit tot een centrum dat zich inzet voor zij wie moeilijkheden heeft met lezen.

Wablieft ontstond als een initiatief van lesgevers die volwassenen beter wilden leren lezen en schrijven. Ze maakten en bundelden zelf teksten in duidelijke taal over de actualiteit. Nu is Wablieft uitgegroeid tot een wekelijkse krant.

De organisatie reikt jaarlijks de Wablieftprijs uit aan personen, organisaties, programma's of bedrijven die zich inzetten voor duidelijke taal.

De organisatie brengt ook boeken uit in klare taal, herschrijft brieven, websites en folders voor scholen, organisaties en bedrijven die dit wensen en geeft over het hele land trainingen in "duidelijk schrijven".

Wablieft zegt dat ze nog altijd nodig is. Eén op de zeven Vlamingen is laaggeletterd en één op de vijf Vlamingen vindt het moeilijk om alledaagse teksten te lezen.