"De Vlamingen zijn de transfers beu"

Piet Deslé, lijsttrekker in de kieskring BHV voor Lijst Dedecker, hanteert een hard communautair discours in een interview op Radio 1. "In Vlaanderen gaat het om besparingen, de Franstaligen is het enkel om geld te doen."

"De Vlamingen moeten inzien dat de Franstaligen alleen geïnteresseerd zijn in de Belgische staat omdat die voor hen levensnoodzakelijk is, omdat ze die fondsen nodig hebben om hun cliëntelisme verder te zetten", zegt Piet Deslé in De ochtend op Radio 1.

"Ik hoor nu dat Elio Di Rupo en Charles Picqué (beiden PS) meer geld vragen voor Brussel, en daar lijken de meeste Vlaamse partijen mee akkoord te gaan. Maar als mensen als Maingain en Milquet de taalgrens in vraag blijven stellen, dan blijven we daar toch niet voor betalen?",  fulmineert Deslé.

"Aan Vlaamse zijde gaat de campagne vooral over besparingen, terwijl dat bij de Franstalige partijen niet het geval is. Integendeel, ze willen niet aan de sociale zekerheid raken, ze willen het niet over geld hebben. De financiering van de gewesten zou net een belangrijke hefboom moeten zijn tijdens de onderhandelingen. Misschien moeten we de geldkraan een beetje dichtdraaien, de Vlamingen zijn die transfers beu. We kunnen toch niet naar de onderhandelingstafel gaan om dan weer geslacht te worden voor enkele borrelnootjes? Daarom is onze slogan, "uw centen", niet toevallig gekozen", zegt Deslé.

Deslé hoopt dat hij in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde een zetel in de wacht kan slepen. "Ik zou graag enkele dingen kunnen veranderen vanuit het parlement", zegt hij. Hij relativeert ook de negatieve sfeer rond Lijst Dedecker, en ziet het niet zo'n vaart lopen dat Jean-Marie Dedecker een stap opzij zal zetten.

lees ook