"Franstaligen zijn op zoek naar Lebensraum"

Vlaams Belang heeft actiegevoerd in Sint-Genesius-Rode aan de gewestgrens. Enkele kopstukken hielden ook een toespraak waarin ze protesteren tegen "het Anschluss-pleidooi" van Joëlle Milquet (CDH).

Over de Waterloosesteenweg tussen Sint-Genesius-Rode en Ukkel hing een spandoek met daarop "Hier eindigt Brussel". Vele autobestuurders lieten luid toeterend weten dat ze niet akkoord gingen met de actie.

In zijn toespraak zei Filip Dewinter, lijsttrekker voor de Senaat, dat Joëlle Milquet en de Franstaligen eropuit zijn om "een deel van Vlaams-Brabant te koloniseren".

"Ze willen de Anschluss van de corridor en een deel van Vlaams-Brabant, namelijk de faciliteitengemeenten, maar dat zullen we nooit toestaan", zei Dewinter. "De Franstaligen zijn op zoek naar Lebensraum. Wij zijn niet bereid om ook maar één centimeter van Vlaanderen prijs te geven in eender welke onderhandelingen. Hier begint Vlaanderen. Geef ons wat van ons is: een Vlaamse onafhankelijke staat."

Ook Bart Laeremans, derde op de Kamerlijst in de kieskring BHV, hield een toespraak. Hij zei dat hij niet alleen verontrust is door het pleidoor van Milquet voor een corridor, maar ook door "de verregaande toegevingen die de Vlaamse partijen bereid waren te doen in de nota-Dehaene". "Net zoals de splitsing van de Leuvense universiteit 42 jaar geleden eenzijdig en zonder prijs gebeurde, moet dat nu ook gebeuren met de kieskring BHV", zei Laeremans.

lees ook