"Nog niet meteen extra beveiliging"

De ontslagnemende ministers De Clerck en Turtelboom vinden het nog te vroeg om rechters meteen extra te beschermen na de dodelijke schietpartij van vandaag.

Beide ministers zijn geschokt door de schietpartij in het vredegerecht waarbij eerder op de dag een vrederechter en een griffier werden doodgeschoten.

"Het is bij mijn weten de eerste keer dat er in volle zitting een schietpartij plaatsvindt in ons land", zei minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) over het drama.

"Bij zaken voor de correctionele rechtbank en bij assisenzaken ijver ik voor meer controle", zegt minister De Clerck. "Maar uit  de gebeurtenissen van vandaag afleiden dat alle rechtszalen, dat zijn er zo'n 250, met beveiligingspas en camerabewaking moeten worden uitgerust, is verkeerd." "Dat gaat in tegen het wezen van Justitie en tegen het principe van proximiteit bij de burger, het vredegerecht moet bij uitstek dicht bij de burgers staan", zegt hij.

Zijn collega van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) vindt het ook nog te vroeg om meteen te besluiten dat er extra beveiliging moet komen voor rechters en gerechtshoven.

Turtelboom vindt dat er eerst duidelijkheid moet zijn over de motivatie van de dader. Er moet ook gekeken worden of het niet gaat om een toevallige vreselijke samenloop van omstandigheden.