"Ongelijke rechten in jeugdinstellingen"

Jongeren die opgesloten zitten in jeugdinstellingen en -gevangenissen hebben ondoorzichtige en ongelijke rechten. Dat blijkt uit een rapport van het Commissariaat voor de Kinderrechten.

Afhankelijk van de instelling waar ze zitten, zijn er grote verschillen en dat kan niet, zegt kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. "Bijvoorbeeld als het gaat om bezoek van de ouders aan de instellingen, zie je dat het grondig verschilt naargelang de instelling. Wij vragen een commissie van toezicht die waarborgt dat er inspectie van de verschillende instellingen gebeurt."

Er moet ook meer duidelijkheid komen over de straffen die jongeren kunnen krijgen als ze zich in een instelling niet aan de regels houden, zegt het Kinderrechtencommissariaat. Dat maakt zich ook zorgen omdat er veel gesloten plaatsen zijn bijgekomen, terwijl de jeugdcriminaliteit niet toegenomen zou zijn.