"Op gezondheid mag je niet rantsoeneren"

Het budget voor de gezondheidszorg mag niet gekoppeld worden aan de groei van de economie. Dat zeggen de drie linkse partijen SP.A, Groen! en PVDA+. Daarmee gaan ze in tegen de besparingsvoorstellen van onder meer CD&V en Open VLD.

CD&V is er voorstander van om de groei van het budget voor gezondheidszorg gelijk te stellen met de economische groei. Open VLD wil de groei beperken tot 2,5% in plaats van de huidige maximale groei van 4,5%.

Op de Groenplaats in Antwerpen riep SP.A-voorzitster Caroline Gennez op om de gezondheidszorg betaalbaar, kwalitatief én toegankelijk te houden. "Op gezondheid mag je niet rantsoeneren", zei ze. "Wij hebben geen boodschap aan cijferfetisjisme."

De SP.A deelde er kaartjes uit waarop een patiënt staat afgebeeld met een halve gips. "Voor de andere helft moet je volgend jaar terugkomen", zegt de arts.

"Het budget afhankelijk maken van de economische groei is onhoudbaar", zegt boegbeeld Johan Vande Lanotte. "Dat betekent gewoon een zware privatisering. Elke patiënt moet altijd kwaliteitsvolle zorg krijgen aan een betaalbare prijs. Dat blijft de norm." 

De SP.A pleitte voorts nog eens voor het zogenoemde Colruyt-model voor geneesmiddelen. Die zouden niet duurder mogen zijn dan de prijs in de buurlanden.

"Ziek zijn wordt gewoon onbetaalbaar"

Ook Groen! en PVDA+ willen niet knibbelen aan de uitgaven voor de gezondheidszorg. "Er moet zelfs geïnvesteerd worden in de sociale zekerheid om de armoede weg te werken", klinkt het bij Groen!. De partij wil wel 1,125 miljard euro besparen door te schrappen in onnodige medische uitgaven én door de hoge prijzen voor geneesmiddelen af te toppen.

PVDA+ vindt een groeinorm van 4,5% zelf noodzakelijk. "Gezondheidszorg moet afgestemd worden op de noden van de mensen en door de vergrijzing worden die alleen maar groter", zegt voorzitter Peter Mertens. "Het enige alternatief is dat mensen bijkomende verzekeringen zouden nemen, maar dat kan niet iedereen zich veroorloven. Men beseft niet hoe duur de gezondheidszorg eigenlijk is voor een groot deel van de bevolking. Voor steeds meer mensen wordt ziek zijn gewoon onbetaalbaar."

lees ook