"Stemplicht afschaffen verandert weinig"

Een afschaffing van de stemplicht zou geen grote verschillen teweegbrengen in de uitslag van de verkiezingen. Dat blijkt uit een onderzoek van professor Mark Hooghe van de K.U.Leuven. Hij onderzocht het stemgedrag van 2.329 kiezers.

Hooghe volgde vorig jaar 2.329 mensen tijdens de regionale verkiezingen. Hij vroeg hen niet alleen voor wie ze hadden gestemd, maar ook of ze dat zouden doen als er geen stemplicht was.

Uit het onderzoek blijkt dat de opkomst zou dalen tot ongeveer 60%. Vooral de laaggeschoolden zouden massaal afhaken, van hen zou nog 34% gaan stemmen. Bij hogeropgeleiden zou de opkomst ongeveer 75% zijn.

Grote verschuivingen in de uitslag zou de afschaffing van de stemplicht niet teweegbrengen. Open VLD, N-VA, SP.A en Groen! zouden een lichte winst boeken. Een klein verlies is er dan weer voor Lijst Dedecker en CD&V. De grootste verliezer, volgens Hooghe, is Vlaams Belang met een verlies van zo'n 4%.

In Wallonië zou CDH de grootste winst opstrijken, maar gaan ook Ecolo en MR vooruit. De PS zou dan weer 4% verliezen.

lees ook