BP belooft om alle olie op te ruimen

De Britse oliemaatschappij BP zal alle olievervuiling in de Golf van Mexico opruimen. Er wordt nu een nieuwe poging ondernomen om het lek te dichten.

Volgens topman Tony Hayward zal BP zijn verantwoordelijkheid na de olieramp in de Golf van Mexico niet uit de weg gaan. We zullen elke druppel olie opruimen, beloofde hij. Hayward zei ook dat BP nog lang in de regio aanwezig zal blijven om de smurrie op te ruimen.

Hij hoopt nu ook op een doorbraak in het dichten van het lek op de zeebodem. Daar heeft een robot vandaag een gebroken pijpleiding doorgesneden. Tijdelijk komt er nu meer olie in het water terecht, maar BP wil later op de dag een afsluiting plaatsen boven het lek.

Toch zal het nog 12 tot 24 uur duren voor het duidelijk is of het lek gedicht is, aldus Hayward. Tot nu toe zijn alle pogingen om het olielek te dichten, mislukt. Hayward waarschuwt ook dat het zelfs na de afdichting nog niet duidelijk is of er nog olie kan ontsnappen.

VS stuurt BP een eerste factuur

Inmiddels heeft de Amerikaanse regering BP gevraagd om een eerste bedrag van 69 miljoen dollar te betalen voor de kosten van de bestrijding van de olievlek in de Golf van Mexico.

Het gaat om de factuur voor het opruimen van olieklonters op de stranden van de staat Louisiana en het opzetten van drijvende barrières voor de kusten van andere Amerikaanse staten. Dat zou in totaal 360 miljoen dollar kosten. In totaal zou de olieramp BP nu al bijna een miljard dollar hebben gekost, maar dat zal wellicht nog meer worden.

Inmiddels worden ook de witte stranden van Florida bedreigd. Daar zijn al tientallen dode zeevogels aangespoed. Vooral Florida is erg bang voor de olievlek, want voor die staat is toerisme erg belangrijk.

Morgen zal president Barack Obama opnieuw een werkbezoek brengen aan de opruimingswerken aan de Golf. Het is al de derde keer sinds de ramp begon dat Obama daar komt.