Christian Wulff wordt Duitse president

De Duitse regering heeft de 50-jarige minister-president van de deelstaat Nedersaksen, Christian Wulff (CDU), voorgedragen voor het presidentschap. Algemeen wordt verwacht dat Wulff op 30 juni zonder problemen verkozen zal worden.

Eerder van de week nam Horst Köhler onverwacht ontslag als president, nadat hij kritiek had gekregen over uitspraken over de rol van het leger. Na een bezoek aan Afghanistan had Köhler gezegd dat het leger ook een rol te spelen heeft in het verdedigen van de Duitse economische belangen.

Volgens kanselier Angela Merkel zal Wulff een uitstekende president zijn. Wullf, die lange tijd gezien werd als een mogelijke concurrent van Merkel binnen de CDU, heeft verklaard "gelukkig te zijn om deze verantwoordelijkheid op te nemen".

Wulff heeft ook de steun van de coalitiepartners van de CDU, de liberale FDP en de Beierse christendemocraten van de CSU.

De verkiezing van een president in Duitsland gebeurt door een kiescollege  dat is samengesteld uit de leden van de Bondsdag en vertegenwoordigers van de deelstaten.  De regering heeft hier een meerderheid, zodat Wulff zo goed als zeker is van zijn verkiezing.