Defensie dient klacht in na diefstal munitie

Defensie dient een klacht in na de diefstal van zware oorlogsmunitie uit het munitiedepot van het militair domein in Leopoldsburg.

De diefstal vond plaats in een streng bewaakte militaire kazerne en verliep zonder slag of stoot. Dat is op zijn minst merkwaardig te noemen en het vermoeden bestaat dan ook dat de dieven informatie van binnenuit hebben gekregen om hun slag zo onopvallend te hebben kunnen slaan.

Bij de buit zijn antitankwapens en oefenmunitie. Die wapens zijn geschikt om eventueel te gebruiken tegen gebouwen en voertuigen zoals geldtransporten. "Dat zijn wapens die onze militairen gebruiken wanneer ze in militaire operatie naar het buitenland gaan om zich te verdedigen of om bepaalde acties te ondernemen", zegt ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V). "Men oefent daarop in Leopoldsburg. Het is in ieder geval een wapen dat een beduidende impact kan hebben."

Defensie spreekt over een ernstig veiligheidsincident. Toch is het bewakingssyteem efficiënt, zegt De Crem. "Er is de fysieke bewaking, er is de bewaking door de hondenbrigade en er is ook de elektronische bewaking. Het systeem werkt, is quasi waterdicht, nu is er toch blijkbaar een bres geweest, we zullen ons de vraag moeten stellen hoe dit komt." Het parket van Hasselt onderzoekt de zaak.