Grote vermogens groene sleutel voor begroting

Groen! wil het begrotingstekort de komende jaren onder meer wegwerken door een vermogensbelasting in te voeren en door de strijd tegen de fiscale fraude. Dat blijkt uit een besparingsplan dat de partij heeft voorgesteld.

De vermogensbelasting staat al langer op het verlanglijstje van Groen!. Net zoals de andere partijen zoeken de groenen naar 22 miljard euro om te besparen, om tegen 2015 met een begroting in evenwicht voor de dag te kunnen komen. Groen! wil dan vooral de rijken de crisis laten betalen.

Zo zou het kwart van de bevolking dat het rijkst is 0,5 procent van zijn winst op vermogen moeten afdragen. "We willen een vermogenswinstbelasting invoeren die zich eigenlijk voornamelijk richt op mensen die meer dan 1,8 miljoen euro in eigen vermogen hebben", legt Groen!-voorzitter Wouter Van Besien (foto) uit. Volgens Groen! zou de meeropbrengst van die belasting 7,5 miljard euro zijn.

Een ander stokpaardje van de groenen is de strijd tegen de fiscale fraude. Die zou 4 miljard euro moeten opbrengen. Groen! wil ook een speculantentaks invoeren, die ruim 1 miljard zou moeten opbrengen. Voorts moet een inperking van de notionele interestaftrek 1,7 miljard opleveren. De kerncentrales zouden dan weer bijna 2 miljard euro moeten betalen.

Daarnaast wil Groen! ook werk maken van een loonlastenverlaging, investeringen in hernieuwbare energie, isolatie, armoedebestrijding en de invoering van één jaar ouderschapsverlof.

lees ook