Huldebetoon aan slachtoffers schietincident

Vanuit alle hoeken wordt geschokt gereageerd op het schietincident bij het Brusselse gerechtsgebouw vanmorgen, waarbij een rechter en een griffier om het leven kwamen. Op verschillende plaatsen worden spontaan huldemomenten georganiseerd ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Het eerste huldemoment vond vanmiddag om 14 uur al plaats in het Brusselse vredegerecht, de plaats waar de feiten zich afspeelden. Het huldebetoon werd alvast ook bijgewoond door de rechters, raadsheren en de magistraten van het parket en het parket-generaal (foto). Ook het griffiepersoneel en andere personeelsleden van verschillende gerechtsgebouwen kwamen hulde brengen.

Ook om 16 uur was er op dezelfde plaats een herdenkingsmoment voor de twee slachtoffers. Daarbij was van minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) aanwezig.

Andere rechtbanken volgen het voorbeeld van het eerbetoon in Brussel. Morgen zal de Gentse rechtbank van eerste aanleg een moment van stilte in acht nemen om haar medeleven aan de slachtoffers te getuigen. Het gerechtsgebouw aan de Bolivarplaats in Antwerpen houdt morgenvroeg om 9 uur ook een herdenking voor de slachtoffers.

"Diep geschokt"

Collega's van de rechter toonden zich erg geschokt door de gebeurtenissen. "Ik heb haar altijd gekend als een zeer degelijke magistraat, vol met inzet. Het heeft me dan ook enorm geschokt wat vandaag gebeurd is. Zo iets had niemand verwacht, zo iets zou niet mogen gebeuren", zegt Dirk Soetemans van het hof van beroep in Brussel.

"Wij denken dat dat ergens anders gebeurt, in andere landen, maar wij konden niet denken dat dat bij ons zou gebeuren, en zeker niet in een vredegerecht, precies daar waar men zo gastvrij is ten opzichte van de mensen, waar de vrederechters inspanningen doen om zich verstaanbaar te maken bij de rechtszoekenden", zegt de voorzitter van het Hof van Cassatie Ghislain Londers.

De Orde van Vlaamse Balies betreurt het schietincident. "Toch benadrukt onze voorzitter dat dergelijke incidenten uitzonderlijk zijn. Er zit natuurlijk geen systematiek in de bescherming. Het is soms moeilijk in te schatten. Bij terrorismeprocessen is er zware beveiliging, bij andere processen zo goed als geen", aldus de Orde.

Het Nationaal Verbond van Magistraten is geschokt door de gebeurtenissen. "Door de aard van het ambt en de verantwoordelijkheid die zij elke dag opnieuw opnemen, worden álle magistraten en vele andere medewerkers van Justitie in de ruime zin voortdurend blootgesteld aan gevaren. Wat in Brussel is gebeurd, kan ons allemaal overkomen, in welke rechtbank of in welk arrondissement dan ook", zegt voorzitter Christian Denoyelle.

"We hopen dat deze schokkende gebeurtenissen zullen leiden tot meer begrip voor het maatschappelijk engagement van de magistratuur en een verbetering van de veiligheid van alle medewerkers van Justitie", aldus nog Denoyelle.