Jacksonmuseum in geboortestad komt er

In de geboortestad van Michael Jackson, Gary in de staat Indiana, komt er een museum dat gewijd is aan het leven en het werk van de overleden popzanger. Vader Joe Jackson en burgemeester Rudy Clay hebben hun plannen samen bekendgemaakt.
Simon Sahouri (Jackson Family Foundation), vader Joe Jackson en burgemeester Rudy Clay.

Het Jackson Family Museum and Hotel, waarin ook een dans- en muziekschool gehuisvest zullen worden, moet de stad nieuw leven inblazen. Het project werd voor het eerst aangekondigd in 2003, maar nu is de tijd volgens Clay echt rijp.

"Dit is een mooie dag voor mij", zei Joe Jackson. "Want dat is iets wat de familie en Michael altijd gewild hebben, we geven iets terug."

De eerste fase zou volgend jaar al moeten afgerond zijn. De kosten worden geraamd op 243 miljoen euro. De stad stelt 120 hectare grond ter beschikking voor het project.

Volgens de burgemeester zou het project jaarlijks zo'n 750.000 bezoekers kunnen aantrekken. Dat zou goed nieuws zijn voor de regio die zwaar getroffen is door de recessie. "Het project zal mensen van over heel de wereld naar hier lokken", aldus Clay. 

Michael Jackson en zijn 10 broers en zussen werden allemaal geboren in Gary. Michael verbleef er tot hij 11 was. Toen verhuisde de familie door het succes van Jackson Five naar Los Angeles. Jackson bezocht het stadje nog een keer, in juni 2003, bij de eerste aankondiging van de bouw van het museum.

Michael Jackson overleed vorig jaar op 25 juni. Hij was 50.