Japanse danser Kazuo Ohno overleden

De Japanse danser Kazuo Ohno is gestorven. Hij werd 103. Ohno legde de basis voor de butohdans, een expressieve dansstijl met trage, verstilde bewegingen. Butohdansers treden vaak naakt op, volledig in het wit geschminkt.

Ohno wou zich met zijn dansstijl afzetten tegen de traditioneel esthetische dansstijlen. Hij begon zijn carrière als danser in de jaren 30 en bleef optreden totdat hij meer dan 90 jaar oud was.

"We zijn een gigantisch juweel kwijt", zegt Eikoh Hosoe, die Ohno meer dan 50 jaar lang fotografeerde. "In zijn werk combineerde hij kracht en zachtheid. Hij gaf hoop via de dans." Ohno stond er om bekend van vaak in vrouwenkostuums op te treden, met lange gewaden en opvallende hoeden.

In 2009 stond een foto van hem op de cover van een album van Antony and The Johnsons, "The crying light".