Mensenrechtenactivist dood teruggevonden in Congo

Floribert Chebeya, de voorzitter van de Congolese mensenrechten- organisatie La Voix des Sans-Voix (De stem van de stemlozen, VSV), is dood teruggevonden in zijn auto, in de omgeving van Kinshasa. "Hij lag levenloos op de achterbank van zijn auto, zonder uiterlijke tekenen van geweld", heeft een politie-inspecteur aan AFP verklaard.
foto: archief

De 47-jarige Floribert Chebeya was sinds dinsdagavond vermist. Zijn auto werd teruggevonden op een weg ten zuidwesten van Kinshasa, die in de richting van de provincie Bas-Congo loopt. De eveneens vermiste chauffeur van Chebeya, Fidèle Bazana, die ook lid is van de VSV, is "tot op heden" niet teruggevonden, aldus de inspecteur.

De twee mannen "verdwenen" volgens de VSV nadat ze dinsdagavond ontboden waren geweest door John Numbi, de inspecteur-generaal van de Congolese politie. De bekende mensenrechtenactivist Robert Ilunga Numbi reageerde al dat deze "moord het bewijs is dat de verdedigers van de mensenrechten niet veilig zijn in Congo".

Aftredend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) (foto) zegt geschokt te zijn door het nieuws van het overlijden "van de ook in België en bij Buitenlandse Zaken welbekende en gewaardeerde mensenrechtenactivist Floribert Chebeya". "Het is van belang dat er vlug een grondig onderzoek wordt opgestart om de omstandigheden van dit overlijden op te helderen", aldus Vanackere.

Vanackere heeft de Belgische ambassadeur in Kinshasa gevraagd deze "zorgwekkende zaak" van nabij op te volgen en zich in overleg met zijn collega's van de Europese Unie te buigen over de verdere opvolging ervan. Ook de Congolese Ambassadeur in België, Mova Sakanyi, werd over de zaak geïnterpelleerd.