Nieuwe energiecentrale bij Stora Enso in Gent

Papierfabriek Stora Enso in de Gentse haven opent een nieuwe ecologische energiecentrale die zowel stoom als groene elektriciteit produceert. De nieuwe centrale heeft een prijskaartje van 140 miljoen euro.

De nieuwe centrale werkt met afvalhout uit containerparken en met afval uit de industrie. Bovendien werkt de centrale met een zeer hoog rendement.

"De warmte van de stoom die we opwekken door verbranding, kunnen we gebruiken voor het maken van papier", zegt afgevaardigd bestuurder Chris De Hollander. "Van de stroom die we niet nodig hebben, maken we elektriciteit. Het rendement ligt zo hoog omdat we alle eigenschappen van de stoom gebruiken."

Stora Enso produceert in Gent jaarlijks 555.000 ton kranten en magazinepapier. Dat gebeurt op basis van 100 procent gerecycleerd papier.