Opnieuw nationale staking in Griekenland

In Griekenland wordt vandaag opnieuw actie gevoerd in sommige sectoren tegen de besparingsplannen van de regering. Zowel bij de media als in het openbaar vervoer, voeren de vakbonden actie.

De journalisten van radio en televisie hebben sinds 6 uur vanmorgen voor 24 uur het werk neergelegd. Morgen zullen er geen Griekse kranten verschijnen. Ook bij het bus- en metroverkeer in Athene en in de havenstad Thessaloniki wordt er actie gevoerd. Slechts één treinspoor naar de luchthaven en de buitenwijken van Athene is actief.

De Grieken moeten de komende drie jaar voor 30 miljard euro besparen om het grote tekort op hun begroting terug te dringen. De sanering is ook een vereiste om een beroep te kunnen doen op het steunpakket van 110 miljard vanwege het IMF en de EU.

De Griekse minister van Financiën Giorgos Papaconstantinou (foto) heeft gisteren een omvangrijk privatiseringsprogramma over drie jaar aangekondigd voor de sectoren van transport en de post, dat jaarlijks ongeveer één miljard euro moet opleveren.

"Er komen geen bijkomende besparingen"

De regering wil bijna de helft van Trainose, het transportfiliaal van de openbare spoormaatschappij OSE verkopen. Ook 39% van de Griekse post zal worden verkocht. Daarnaast worden 10 procent van het belang in de watermaatschappij van Athene en 23 procent van die van Thessaloniki verkocht. De inkomsten moeten "ongeveer één miljard euro per jaar opbrengen tegen 2013", aldus  minister Papaconstantinou.

"Griekenland zal niet verplicht worden om de schuld te herschikken. Evenmin komen er bijkomende besparingen", verzekert de Griekse minister van Financiën, Georges Papaconstantinou. Hij rekent op een snel herstel van Griekenland.

De Griekse eerste minister Papandreou bedankte afgelopen dinsdag, tijdens een bezoek van aftredend eerste minister Yves Leterme (CD&V), België voor zijn solidariteit in de crisis die Griekenland doormaakt. "Papandreou heeft de verdienste dat hij Griekenland uit een situatie wil halen die hij niet zelf geschapen heeft", zei Leterme in de marge van zijn bezoek.

Zowel Papandreou als Leterme pleitten nog voor een grotere coördinatie van het economisch bestuur, "de ontwikkeling van een echte economische regering".

Jacht op belastingfraudeurs

Ondertussen heeft Griekenland de jacht geopend op belastingfraudeurs. Honderden dokters werden al doorgelicht. Elf medische specialisten kregen een boete van samen 4,3 miljoen euro voor fiscale fraude.

De secretaris-generaal van de bijzondere belastingdienst (Ypee) bij het ministerie van Financiën, Yannis Kapéléris, heeft verklaard dat zijn diensten ook een onderzoek hebben geopend tegen "artiesten, voetballers, advocaten en eigenaars van discotheken voor fiscale inbreuken". Heel wat van de geviseerde personen vallen op doordat hun belastingaangifte een zeer lage verdienste aangeeft, terwijl ze toch een dure levensstijl hebben. Onder de geviseerden zouden zich ook een aantal bekende Grieken bevinden.

Toerisme in Griekenland zit in het slop

De toeristische industrie in Griekenland maakt zich zware zorgen. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is het aantal toeristen met ongeveer 10 procent gedaald.

De financiële crisis, de stakingen en demonstraties tegen de bezuinigingen hebben het imago van Griekenland in het buitenland geen goed gedaan, en dus blijven veel toeristen weg. Toerisme is echter de grootste bron van inkomsten voor het land. Eén op de vijf Grieken werkt in een hotel, een restaurant of andere toeristische sectoren.

Voor wie wel naar Griekenland trekt zijn er gouden zaakjes te doen. Sommige hotels hebben hun prijzen al doen zakken met twintig procent.