Peeters heeft Israëlische ambassadrice ontboden

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft de Israëlische ambassadrice Tamar Samash bij zich geroepen. Hij wou meer uitleg over de Israëlische overval van een hulpkonvooi nabij de Gazastrook.

Volgens de ambassadrice wou Peeters enkel de Israëlische versie horen over het incident. Uit een persmededeling van de Vlaamse overheid blijkt dat Peeters ook bedenkingen heeft bij het gebeuren.

Zo steunt Vlaanderen het idee om een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de omstandigheden van de overval. Wereldwijd is er daarover veel verontwaardiging.

Maandag heeft de Israëlische marine een aantal schepen van een hulpkonvooi voor de Gazastrook onderschept. Dat konvooi wilde de Israëlisch-Egyptische blokkade van de door Hamas gecontroleerde Gazastrook doorbreken.

De operatie liep uit de hand en bij de overval zijn negen actievoerders omgekomen. De schepen zijn daarna naar de Israëlische havenstad Ashdod gebracht, maar de meeste actievoerders zijn intussen vrijgelaten en uitgewezen.