Planckendael showt sneeuwluipaardje Laila

De dierentuin Planckendael heeft vanmiddag het welpje Laila voorgesteld. Laila is het dochtertje van sneeuwluipaardenkoppel Maili (mama) en Kedar (papa). Eind 2008 was Kedar speciaal voor Maili overgevlogen uit Amerika.

Op 4 april jongstleden werd het welpje Laila geboren, volgens Planckendael toen "een pluizig bolletje". Laila betekent oogappel in het Hindi. De draagtijd van 100 dagen is goed verlopen en ook de weken na de geboorte ging alles goed. Moeder Maili hield haar jong wel goed afgeschermd in haar werphol achter de schermen. Maar toen raakte de moeder erg verzwakt en is ze overleden.

De verzorgers van Planckendael hebben de zorg- en voedingstaak overgenomen. Zij brengen het jong nu met de fles groot op verzoek van het Europese kweekprogramma voor sneeuwluipaarden. Laila is erg belangrijk voor het programma omdat zij met een Amerikaanse vader een nieuwe bloedlijn kan starten in Europa.

Elke dag zijn er drie momenten waarop de verzorgers Laila buiten laten spelen en wanneer het publiek het welpje dus te zien krijgt. Op de site van Planckendael zijn live beelden te zien. Laila heeft daar zelf ook iets geschreven. "Dag allemaal, ik ben Laila, het sneeuwluipaardje. Ik ben geboren op 4 april. Spijtig genoeg is mijn mama overleden. Maar de verzorgers doen het ook erg goed. Ze spelen met mij en geven me melk met de fles en af en toe zelfs al wat vlees."

Over sneeuwluipaarden

Sneeuwluipaarden zijn bergbeklimmers en leven in de hooglanden van Centraal-Azië. Ze zijn heel schuw en moeilijk op te sporen in de natuur. Er zijn nog maar tussen de 4.000 en 6.500 exemplaren van deze bedreigde diersoort over.

De wilde sneeuwluipaarden in de Himalaya leven in conflict met herders die er hun kudden hoeden. Geiten en schapen staan namelijk op het menu van de sneeuwluipaarden. Ze richten zich noodgedwongen op de kuddedieren omdat hun natuurlijke prooien, de wilde bergschapen en -geiten, verdwijnen door tussenkomst van de mens.

Maar ook de sneeuwluipaarden zelf zijn bedreigd door de mens. Van hun pels worden bontjassen gemaakt en voor hun beenderen, penis, snorharen,… worden grote sommen neergeteld in de Chinese geneeskunde.

Planckendael ondersteunt het natuurbeschermingsproject van de Snow Leopard Trust in de Himalaya. Het fonds wil de herders compenseren voor het verlies van hun vee zodat ze de sneeuwluipaarden met rust laten.