PS eist meer geld voor Brussel

Ontslagnemend minister Laurette Onkelinx en Brussels minister-president Charles Picqué, beiden PS, zullen een herfinanciering van Brussel op tafel leggen bij de onderhandelingen over een staatshervorming. Dat hebben ze gezegd in een interview in Le Soir.

Als er na de verkiezingen van 13 juni onderhandeld wordt over een staatshervorming, dan is het voor de PS "een engagement, een exclusieve, een eis" dat er meer geld naar Brussel gaat. Volgens de PS-kopstukken is dat onontbeerlijk voor Brussel. "Anders kan Brussel over vijf jaar zijn onderwijs niet meer betalen", zegt Laurette Onkelinx.

Volgens Charles Picqué is een verzwakt Brussel slecht voor België. Daarom is de herfinanciering van de hoofdstad voor hem "een voorwaarde voor het overleven van het land en de welvaart". Zowel Onkelinx als Picqué halen uit naar de liberalen: "Zij zijn de zwakte van Brussel. Ze stellen voor om de deelstaten te laten bijdragen voor het begrotingstekort. Dat zal leiden tot verarming, en op termijn zal dat catastrofaal zijn voor Brussel", zegt Picqué.

Brussel moet ook belangrijker worden in de federale politiek, volgens de PS'ers. Picqué wil dat er een "positieve discriminatie" ten aanzien van Brussel komt, bij beslissingen op federaal niveau.

Laurette Onkelinx trekt de Kamerlijst voor de PS in Brussel. Ze is optimistisch over de onderhandelingen met de Vlaamse partijen: "Zij hebben hun gevoeligheden, wij de onze". Volgens Onkelinx is er zeker ruimte om te onderhandelen.

lees ook