Vakbonden VRT organiseren 24 urenstaking

De vakbonden van de VRT organiseren op woensdag 9 juni een 24 urenstaking tegen de besparingen die de Vlaamse regering oplegt. De actie begint om 6 uur. Met de directie zullen afspraken gemaakt worden over een minimumprogramma.

De vakbonden zeggen dat ze zich de afgelopen 8 maanden constructief hebben opgesteld en samen met de directie hebben gewerkt aan besparingsmaatregelen die de openbare omroep efficiënter kunnen laten werken.

"In de laatste vijf weken hebben we nog 4,5 miljoen euro extra gevonden zodat we op een totale besparing van 43 miljoen uitkomen. Dat is bijna 10 procent van het budget van de VRT", zeggen de bonden.

Nog meer besparen zou de openbare omroep in een neerwaartse spiraal duwen, vinden de bonden, maar zij vinden geen gehoor bij de raad van bestuur en minister Ingrid Lieten (SP.A). De regering wil niet wijken van de gevraagde 65 miljoen euro besparingen, een bedrag dat overigens intussen is opgelopen tot 70 miljoen euro.

Krachtig signaal

De bonden zeggen dat ze zich in de steek gelaten voelen door de regering die alleen met woorden voor een sterke openbare omroep pleit. Ze organiseren daarom volgende woensdag een 24 urenstaking om een krachtig signaal te geven dat de gevraagde besparingen de toekomst van de VRT zullen fnuiken.

De bonden vragen dat er een essentieel debat komt over de rol van de VRT en dat de politieke partijen in die discussie een duidelijke stelling innemen.

"De onderhandelingen zijn eind vorige week afgerond. De resultaten daarvan zijn aan de raad van bestuur van maandag voorgelegd. Alle elementen liggen op tafel om naar een beslissing te gaan, maar de Vlaamse regering en de raad van bestuur zwijgen op dit moment", zegt Ivo Hendrix van het ACV.