VB schort kiescampagne op na schietpartij

Vlaams Belang is naar eigen zeggen ontzet over de schietpartij in het Brusselse vredegerecht en schort "gezien de ernst van de feiten en uit respect voor de slachtoffers" gedurende 24 uur de verkiezingscampagne op. De andere partijen spreken hun afschuw uit voor de schietpartij.

Er zal gedurende 24 uren niet worden geplakt, geen pamfletten worden rondgedeeld en geen markten worden bezocht, deelt Vlaams Belang mee. Ook de campagnetour van Filip Dewinter wordt opgeschort. "De ernst van de situatie moet alle partijen aanzetten tot een grondige bezinning en tot het vaste voornemen om de criminaliteit keihard aan te pakken", vindt de partij.

N-VA-voorzitter Bart De Wever spreekt zijn totale afschuw uit. "Dat een vrederechter en een griffier, mensen die er dagdagelijks voor zorgen dat wij in een rechtsstaat leven, op klaarlichte dag worden neergeschoten, is afschuwelijk", zegt hij in een persbericht. "Daar zijn nauwelijks woorden voor."

"Magistraten zijn een hoeksteen van onze rechtsstaat. Ze moeten in alle vrijheid recht kunnen spreken zonder vrees voor hun eigen leven", reageert Open VLD-voorzitter Alexander De Croo.

Ook SP.A-voorzitter Caroline Gennez is geschokt. "Een vrederechter staat het dichtst bij de mensen. Door hen te treffen tref je ook de gewone mensen”, zegt ze.

Volgens Groen! treft de "laffe moord" op een magistraat en een griffier "de democratische werking van onze rechtsstaat in haar hart". "Alles moet in het werk worden gesteld zodat de dader van deze laffe moord snel gevat en gestraft wordt", vinden de groenen. "De ordediensten moeten een snel en geproportioneerd antwoord bieden op deze dramatische en onbeschrijfelijk slechte daad", vindt zusterpartij Ecolo

"Hier wordt niet alleen op een verschrikkelijke manier twee mensen het leven ontnomen, dit treft ook Justitie in de kern van haar opdracht: recht spreken en verzoenen", zegt CD&V-voorzitter Marianne Thyssen in een persmededeling. CD&V hoopt dat de dader snel wordt opgepakt en gestraft.

Twee mensen en Justitie als symbool zijn op klaarlichte dag op een brutale manier aangevallen", reageert CDH-voorzitter Joëlle Milquet. Ze is "diep geschokt en geraakt door de daden van onaanvaardbaar geweld tegen het gerecht dat dicht bij de burger staat".

"Als een rechter tijdens het uitoefenen van zijn ambt om het leven kan komen, is de rechtstaat in gevaar", zegt partijvoorzitter Jean-Marie Dedecker van de LDD. Voor hem is het tijd dat de politiek de handen in elkaar slaat, de problemen echt onder ogen ziet en beseft dat de tijd van de uitvluchten voorbij is.

Volgens Mischaël Modrikamen van de Parti Populaire is dit "afschuwelijke drama" een uiting van "de groeiende minachting tegenover de autoriteiten en rechters in ons land". "We moeten stoppen met schelden en een daadkrachtig beleid voeren om een einde te maken aan het gevoel van straffeloosheid", vindt Modrikamen.

 

lees ook