Vlaamse actievoerders vrijdag terug thuis

De vier Belgische actievoerders die vastzaten in een Israëlische cel zijn aangekomen in Turkije. Gisteravond had Israël ze op het vliegtuig gezet. Ze werden als helden ontvangen in Istanbul. Morgen komen de twee Vlaamse actievoerders naar België terug.

Drie Turkse vliegtuigen met honderden militanten aan boord, waaronder de vier Belgische vrouwen, zijn afgelopen nacht geland in Istanbul. De toestellen vervoerden 466 passagiers en ook de lichamen van de negen actievoerders die eerder deze week bij de Israëlische raid op de schepen zijn omgekomen. De militanten ondergingen bij hun aankomst enkele medische testen.

Een menigte stond de actievoerders op te wachten in de luchthaven. Ze zwaaiden met Turkse en Palestijnse vlaggen en riepen anti-Israëlische slogans. De Turkse vicepremier beschuldigde Israël in een speech van piraterij.

Ook de vier Belgen onder de actievoerders, twee Franstalige en twee Vlaamse meisjes (foto), waren onder de gerepatrieerden. De Vlaamse meisjes kwamen met het laatste vliegtuig aan en landden rond 5 uur. De Franstalige meisjes landden al eerder, "zij waren sterk onder de indruk van het geweld en de ondervragingen van de Israëlische autoriteiten", zegt correspondent Dirk Vermeiren. Desondanks "gaat de strijd voor de Palestijnse zaak voort", zei een van de meisjes.

"De Belgen stellen het goed", bevestigt Bart Ouvry, woordvoerder van Buitenlandse Zaken. De twee Vlaamse actievoerders worden donderdagvond terug in België verwacht. De twee Franstalige vrouwen hebben eigen opvang gevonden. Buitenlandse Zaken is niet op de hoogte wanneer zij terugkeren. "Ze zijn immers vrij om te gaan en staan waar zij willen".

De actievoerders waren maandag opgepakt door het Israëlische leger aan boord van enkele boten die hulpgoederen naar Gaza probeerden te brengen. Negen actievoerders kwamen om. Hun lichamen zijn vannacht ook gerepatrieerd.