Vlaming weet wel degelijk waarover verkiezingen gaan

De Vlamingen weten wel degelijk waarover de verkiezingen op 13 juni gaan. Uit een enquête van het Radio 1-programma "Peeters & Pichal" blijkt dat 82 procent van de ondervraagden weet dat er nu voor het federale niveau gestemd moet worden.

De voorbije jaren volgden de verkiezingen in ons land elkaar aan een sneltreintempo op. Gemeenteraden, federaal, regionaal en Europees, opnieuw federaal. De mensen zouden er het noorden bij verliezen, zou u denken. Maar niets is minder waar. Uit een enquête van iVox in opdracht van "Peeters & Pichal" blijkt dat de Vlamingen toch redelijk op de hoogte zijn van de inzet van deze verkiezingen.

Zo weet 82 procent van de ondervraagden dat we op 13 juni alleen voor het federale niveau stemmen. 9 procent denkt dat we een nieuw regionaal parlement moeten kiezen. Nog eens 9 procent heeft eigenlijk geen idee. De mannen (91 procent) scoren hier iets beter dan de vrouwen (73 procent). Geografisch gezien zijn de Antwerpenaars iets minder op de hoogte dan de andere provincies.

Volgens politoloog Carl Devos (Universiteit Gent) is dit "zonder meer een positief resultaat". "Het gaat in tegen het verwachtingspatroon. In de Wetstraat bestaat in ieder geval het idee dat de mensen de ingewikkelde structuren niet begrijpen", legt hij uit. "Misschien zijn we wel bevooroordeeld en kent de kiezer wel degelijk wat van de basisprincipes van ons politiek systeem. Kortom, onderschat de burger niet", besluit Devos.

Ook over de verdeling van de bevoegdheden tussen het federale niveau en de gewesten en gemeenschappen weet de Vlaming wel het een en ander. Tijdens de enquête kregen de ondervraagden 15 bevoegdheden voorgeschoteld. 11 van die 15 bevoegdheden werden voornamelijk bij de juiste regering geplaatst. Alleen bij enkele instinkers, zoals de integratie van asielzoekers, laten de meesten steken vallen.

De enquête werd uitgevoerd door iVox, bij 1050 Vlamigen, in de laatste week van mei 2010.

lees ook