"Hoop dat iedereen ook stemt op de N-VA"

N-VA-voorzitter Bart De Wever is blij met de goede score van zijn partij in de peilingvan de VRT en De Standaard, maar is er nog altijd niet gerust in. De andere partijvoorzitters reageren terughoudend of licht optimistisch.

N-VA-voorzitter Bart De Wever hoedt zich voor overdreven optimisme. "Wat ik vrees is dat heel veel mensen gaan zeggen: kijk die heeft al gewonnen, dus hoef ik er niet op te stemmen. Dat is ook gebeurd met de VLD in 1995: in de hemel gepeild en in de hel wakker geworden. Ik hoop alleen dat iedereen die er nu aan denkt om op N-VA te stemmen dat ook doet."

De Wever sluit niet uit dat hij kandidaat-premier is als zijn partij op 13 juni de grootste wordt in Vlaanderen. "Als ik de indruk zou hebben dat mijn programma beter kan worden uitgevoerd door een bepaalde verantwoordelijkheid te nemen, dan ga ik dat ook doen, maar ik heb geen brandende ambitie om eerste minister te worden."

De Wever wil het Leterme-scenario van 2007 duidelijk vermijden. Die won toen wel de verkiezingen, maar moest omwille van zijn ambities voor het premierschap zijn radicale kiesbeloften laten varen. "Ik heb maar een verantwoordelijkheid, en dat is die ten opzichte van mijn programma", zegt De Wever.

Terughoudend of licht optimistisch

CD&V, de voormalige kartelpartner van de N-VA, verliest fors in de peiling.  "Kijk, dit is een peiling en de echte punten worden verdeeld op 13 juni", relativeert partijvoorzitter Marianne Thyssen. "Op peilingen afgaan, dat is geen gezonde houding." Ze laat zich niet ontmoedigen: "Wij gaan gewoon door op onze koers."

Bij Open VLD, die in de peiling strandt op een schamele 13,9 procent, heerst er merkwaardig genoeg toch enig optimisme, want de Vlaamse liberalen scoren iets beter dan in een peiling van enkele weken geleden. "Het is duidelijk dat wij vooruitgegaan zijn sinds we vorige week het debat in de richting hebben gestuurd van de echte sociaal-economische thema's", stelt voorzitter Alexander De Croo vast, "en dat gaan we de komende week blijven doen."

Ook bij de socialisten is er weinig reden tot vreugde na de slechte score in de peiling. "Ik had wel verwacht dat een groot aantal mensen voor de N-VA zouden kiezen", geeft SP.A-voorzitter Caroline Gennez toe. Nochtans stelt ze "op het terrein" andere dingen vast: "Veel mensen vragen opnieuw dat het over hen gaat in de Wetstraat, over hun pensioen, hun job en hun sociale bescherming, en dit is wat SP.A heel duidelijk op de agenda zet."

"Wij halen 8 procent, ook een stijging", stelt Groen!-voorzitter Wouter Van Besien met genoegen vast, "maar je ziet dat we vanuit progressieve zijde nog sterker moeten worden."

"Het is een peiling van vandaag", relativeert MR-voorzitter Didier Reynders. "We moeten misschien gaan naar een debat rond andere thema's." Reynders heeft er vooral problemen mee dat Bart De Wever zou uitgroeien tot onderwerp van de kiescampagne.

lees ook