"Open VLD een onberekenbare partner? Integendeel"

Het mag duidelijk zijn: Open VLD-voorzitter Alexander De Croo heeft nog geen spijt dat hij de regering heeft laten vallen. Dat zijn partij daardoor een onberekenbare partner is geworden, ontkent hij. "Wij zijn juist een heel duidelijke factor."

De regering mag dan officieel gevallen zijn over het BHV-debacle, daarom was het Alexander De Croo niet te doen. "Het onderwerp was Brussel-Halle-Vilvoorde, maar wat wij aan de kaak hebben willen stellen was drie jaar van immobilisme, drie jaar van proberen vooruit te geraken, maar geen meter vooruitgeraken", zei De Croo in "De ochtend" op Radio 1. "Wij hebben bedankt om nog eens een jaar in een BHV-carrousel te geraken, waarin we geen enkele echte hervorming zouden kunnen doen."

De Croo heeft de regering naar eigen zeggen niet laten vallen om electorale redenen (in de peilingen scoort Open VLD zeer slecht, red.), maar "omdat ik de zaken effectief wil aanpakken". Rond de tafel was er echter geen enkel vertrouwen en engagement meer om de zaken aan te pakken, besluit De Croo. "Dan moet je als politicus durven zeggen: daar ga ik niet in mee."

Dat Open VLD daardoor een onberekenbare factor is geworden voor de andere partijen, ontkent voorzitter De Croo. "Ik ben een heel duidelijke factor. Ik heb maanden aan een stuk gezegd waar het voor ons op staat. Ik denk juist dat we heel rechtdoor geweest zijn." De Croo stoort zich daarentegen aan "de hele discussie over wie het met wie gaat doen". "Dat soort zaken kunnen we in de boekjes lezen. Waar het nu om gaat is duidelijk te maken waar we voor staan. De kiezer zal de knikkers wel verdelen en daarna kunnen we genoeg met elkaar spreken over wat we effectief gaan doen."

Ook binnen zijn eigen partij heeft De Croo naar eigen zeggen alle steun voor de keuze die gemaakt is. "Ik zou de vraag bijna terug stellen: denkt u nu echt dat deze regering nog de mogelijkheid en de sterkte had om de zaken aan te pakken? Ik denk dat dat niet zo is." De Croo hoopt nu, na een staatshervorming, op vier jaar stabiliteit "waarin je aan de welvaart kunt werken, banen kunt creëren en de pensioenen kunt hervormen."

"Besparing van 10 procent in 5 jaar"

Open VLD kwam in de verkiezingscampagne als eerste met een besparingsplan naar buiten, maar kreeg daarbij veel kritiek omdat de helft van de besparingen naar de regio's werd doorgeschoven. De Croo is daar heel duidelijk in: "Er staat ons een periode van heel veel soberheid te wachten, maar wij willen geen belasting op werken, sparen en investeren, het is vooral de overheid die op dieet moet gaan en wij vinden dat alle overheden een inspanning moeten doen."

"Als je een vergaande staatshervorming hebt, dan is onze besparing er één waar je aan alle overheden vraagt om een besparing van 10 procent te doen over een periode van 5 jaar. Ik denk dat dat juist heel solidair is, want mocht je beslissen dat het federale alles moet pakken, zoals men zegt, dan snijd je in de pensioenen, dan snijd je in de sociale zekerheid, ook van de Vlamingen."

lees ook