"Opgelucht en blij om terug thuis te zijn"

Op de luchthaven van Zaventem zijn vanmorgen Griet Deknopper en Inge Neefs aangekomen, de twee Vlaamse vrouwen die hebben deelgenomen aan het hulpkonvooi voor Gaza. Ze hebben enkele dagen in een Israëlische cel vastgezeten.
Griet Deknopper (l) en Inge Neefs (r)

De twee maakten deel uit van de actie Free Gaza, een internationaal konvooi schepen dat de Israëlische blokkade van de Gazastrook wilde doorbreken. Het Israëlische leger maakte maandag met geweld een einde aan de actie, daarbij zijn negen doden gevallen.

Aan het konvooi namen honderden actievoerders uit verschillende landen deel. Er waren ook vijf Belgen bij, twee Vlaamse en twee Franstalige vrouwen en een cameraman van Libanese afkomst die voor Al Jazeera werkt. De cameraman keerde dinsdag al terug naar ons land, de vrouwen bleven in de cel in Israël. Woensdag werden ze samen met alle actievoerders vrijgelaten en zijn ze naar Turkije overgebracht.

Vanmorgen zijn Griet Deknopper en Inge Neefs, de twee Vlaamse vrouwen, dan geland op de luchthaven van Zaventem. Een dertigtal familieleden en sympathisanten stonden hen op te wachten. De twee zagen er vermoeid uit, maar ze zijn ongedeerd en ze zijn opgelucht en blij dat ze terug thuis zijn.

Deknopper en Neefs zaten niet op het schip waar de doden zijn gevallen, maar ook hun schip werd overmeesterd door het Israëlische leger. "Heel hardhandig gebeurde dat", vertelt Neefs. "Ze sloegen ramen kapot, duwden mensen op de grond en in het glas, ze stapten over en op mensen..."

In de Israëlische gevangenis zijn ze goed behandeld. Ondanks de nare ervaringen blijven ze geloven in hun acties en sluiten ze niet uit dat ze in de toekomst nog eens deelnemen aan een hulpkonvooi.