’t Is moeilijk positief te blijven

Afgelopen maandag wilde positiviteitsgoeroe Emile Ratelband de lancering van zijn nieuw boek luister bijzetten door een radiografisch bestuurd modelvliegtuigje op het Binnenhof in Den Haag, zeg maar het Nederlands parlementair centrum, te laten rondvliegen. Maar het vliegtuigje botste tegen een van de torentjes daar aanwezig en dat komt hem nu duur te staan.

Ratelband is bij ons vooral gekend van zijn kreet “tsjakka” die hij op zijn eigen luide en expressieve manier weet uit te roepen. Op die manier liet hij ook, door positieve energie op te roepen, mensen over hete kolen lopen.

Toch lijkt de stunt met het modelvliegtuigje niet zo positief af te lopen voor Ratelband. De schade aan het geraakte torentje is immers aanzienlijk. Bovendien hangt de motivatietrainer een gevangenisstraf van 6 maanden of een boete van meerdere duizenden euro’s boven het hoofd, omdat hij het vliegverbod boven het Binnenhof geschonden heeft.

Ratelband probeert intussen een tegenexpertise, om de schade vast te stellen, af te dwingen. Omdat hij wil voorkomen dat hij straks opdraait voor alle kosten aan het torentje “sinds de Tweede Wereldoorlog”, zoals hij in De Telegraaf liet noteren.

lees ook