Bart De Wever is populairste politicus

Volgens de peiling van de VRT en De Standaard is Bart De Wever (N-VA) onbetwist de populairste politicus van Vlaanderen. De Wever verdringt met 46 procent Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) van de eerste plaats.

De N-VA-voorzitter stond vorige peiling nog op twee, maar wordt nu de onbetwiste numero uno, dankzij een winst van 5 procent én het grote verlies van de vorige nummer één, Kris Peeters (CD&V). Peeters verliest niet minder dan 11 procent. Dat hij toch op de tweede plaats staat, heeft hij te danken aan zijn grote voorsprong in de vorige peiling.

Niet alleen Peeters (CD&V), maar ook de andere CD&V'ers zijn de grote verliezers in de popoll. Yves Leterme verliest 10 procent en duikt meteen 5 plaatsen naar beneden, van 3 naar 8. Stefaan De Clerck beperkt zijn verlies, hij valt van 8 terug naar 9. Enkel Inge Vervotte houdt de eer van de partij hoog; zij stijgt van 6 naar 5, al verliest ze wel 2 procent.

Op drie staat, ondanks een verlies van 4 procent, Frank Vandenbroucke (SP.A). De volgende SP.A'er vinden we op 6. Johan Vande Lanotte (SP.A) wipt daarmee een plaatsje naar boven. Opvallende nieuwkomer is Bruno Tobback: hij sluit de toptien af.

De vierde plaats wordt bemand door Guy Verhofstadt (Open VLD), meteen de eerste liberaal in de lijst. Open VLD-voorzitter Alexander De Croo is wel aan een opmars bezig: hij verhuist van 10 naar 7.

Bracke en Torfs komen hoog binnen

Voor het eerst werd ook N-VA-lijsttrekker Siegfried Bracke (foto) in de populariteitspoll opgenomen. Hij komt meteen sterk binnen op 11. Zijn partijgenoot Geert Bourgeois vinden we pas op 16.

Ook met de populariteit van Rik Torfs (CD&V) blijkt het wel mee te vallen: hij staat op 15, slechts drie plaatsen lager dan zijn voorzitter en kandidaat-premier Marianne Thyssen.

De enige twee groenen in de popoll doen het niet bijster goed: voorzitter Wouter Van Besien schuift van de 23e naar de 29e plaats. Antwerpse lijsttrekker Freya Piryns komt binnen op de laatste plaats, 30.

Ook Vlaams Belang scoort niet goed: voorzitter Bruno Valkeniers zakt van 22 naar 28, Gerolf Annemans van 20 naar 27. Filip Dewinter duikt van 16 naar 19.

1. (2) Bart De Wever (N-VA) 46%

2. (1) Kris Peeters (CD&V)  40%

3. (4) Frank Vandenbroucke (SP.A)  33%

4. (5) Guy Verhofstadt (Open VLD)  31%

5. (6) Inge Vervotte (CD&V)  31%

6. (7) Johan Vande Lanotte (SP.A)  29%

7. (10) Alexander De Croo (Open VLD) 28%

8. (3) Yves Leterme (CD&V)  28%

9. (8) Stefaan De Clerck (CD&V)  27%

10. (-)  Bruno Tobback (SP.A)  26%

lees ook